03 – PMT motivatie kwadrant & gutfeeling

Doel:

theorie:

Motivaties. Positieve en negatieve.

Wat doe je er aan om jouw motivatieS (meervoud) ook voelbaar te maken voor jezelf?

Wat betekenen jouw lange termijn-doelen voor jouw motivatieS? Lange termijn doelen kunnen best belangrijk zijn voor het verloop van ontwenning. Het is heel moeilijk om alleen maar iets NIET te doen. Een verslaving ontwennen betekent eigenlijk bijna altijd dat je juist dingen WEL gaat doen (ZODAT je dingen kunt laten)

Dat betekent waarschijnlijk ook dat je wat beter naar je eigen gevoel mag gaan luisteren, dus dat je jezelf vaker mag gaan afvragen: “wat vind ik er nou eigenlijk gevoelsmatig echt van?
Het doel is dat je op de langere termijn wat je zegt en wat je doet dichter bij elkaar kunt brengen. Zodat jouw betrouwbaarheid naar anderen maar vooral naar jezelf groter gaat voelen.

Als je een gevoel hebt dat je nog geen naam hebt gegeven dan wordt het ook heel moeilijk om daar eerlijk over te zijn…

Als je bijvoorbeeld nooit hebt nagedacht over het verschil tussen “dat voelt lekker voor mij” of “dat voelt goed voor mij” dan heb je misschien ook wel een probleem als je vanuit je gevoel naar jouw middel kijkt.

Als ik jou vraag of je rood staat op jouw bankrekening en jij kijkt niet eens online hoe of het ermee is maar je antwoord gelijk: “nee goed hoor, géén problemen”… Als je nooit naar je eigen trek wilt luisteren -als die wel degelijk bestaat- dan zijn er wel ruzies met je partner te verwachten die al dingen aan ziet komen…

En dit is geen kwestie van schuld ofzo. Als het leven jou tot nu toe vooral heeft AFgeleerd om naar je adem en naar je gutfeelings te luisteren, dan wordt het lastig om daar op een handige manier naar te luisteren voor je een beslissing neemt…

positief (naartoe) negegatief (van weg)
mijzelf ? ?
anderen ? ?

Not yet:

Een andere manier om te oefenen in het voelen van gevoel is het verschil tussen het hoofd en hart gevoel.

Niet gelijk er iets van gaan vinden maar eerst even voelen of iets lekker voelt en/of(!) goed…

Auteur: HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: