Het belang van levenskwaliteit bij verslaving

Levenskwaliteit en verslaving

Al in de 70’s heeft prof. Alexander onderzoek gedaan naar ratjes en verslaving dat reuze interessant is… en waar we nog altijd niet zo goed van geleerd hebben.

Hij zag de ratjes die in een saai hokje de keuze kregen tussen water en heroïne en hij zag hoe ze bijna allemaal aan de heroïne stierven. Maar hij bedacht zich: “als ìk in zo’n saai kooitje zou zijn opgesloten, mijn leven lang, dan zou ik óók aan de heroine gaan!” Dus hij heeft een leuk uitdagend “ratpark” gemaakt met loopwieltjes, gekleurde balletjes, gangetjes en holletjes, aantrekkelijke partners om een beetje mee te seksen, lekker eten en dezelfde twee flesjes uit het andere onderzoek: ééntje met drinkwater en ééntje met heroïne water. En wat bleek? Vrijwel alle ratjes kozen voor het gewone water voor de dorst, slechts een paar procent überhaupt voor de heroine, en voor de ratjes die dat wel leuk vonden was er maar nauwelijks ongecontroleerd (ongezond) gebruik en er ging ineens niemand meer dood aan dezelfde heroïne als in eerdere experimenten…


Even genieten

Hopelijk is jouw dagelijks leven leuk en aantrekkelijk genoeg om de moeite te doen voor jezelf. Want ik zou graag een dubbeltje krijgen voor iedere keer dat er iemand een uitglijder heeft met de reden “even iets leuks, weer!”
Een verslaving zorgt er soms voor dat mensen niet meer weten hoe je jouw dagelijks leven leuk en lekker moet maken zonder gebruik. En dat geldt al zeker voor een menselijke eigenschap die Annie M.G. Schmidt al regelmatig beschreef. De behoefte aan spelen, de behoefte om misschien zelfs eens “lekker stout” te zijn, en eens dicht langs de lijntjes te lopen af-en-toe.


Levenskwaliteit

Schrijf eens dagelijkse dingen op die je iedere dag kan doen die leuk of lekker zijn… En ook de wekelijkse dingen. Leuke of lekkere dingen die je zo ééns per week kan doen, die je leven leuk of uitdagend of lekker kunnen maken. Of denk eens over dingen op die jouw leven wat meer sexy of wat geiler zou kunnen maken (die hoef je niet te delen in de groep als je niet wilt …als je ze maar gaat doen!) :-). Denk eens over manieren waarop jij nuchter(!) ‘lekker stout’ kunt zijn? En wat denk je van manieren op om jezelf te belonen zonder terug te grijpen op het gebruik van jouw middel voor de momenten dat je dingen goed gedaan hebt, of als je dingen aangedurfd hebt waar je tegen op zag…
En voor de lange termijn: het is misschien een goed idee om eens een bucketlist en een fuckitlist te maken van de realistische leuke dingen die je nog eens wilt doen in je leven en ook een lijstje van de dingen waar je ècht geen zin meer in hebt in dit nieuwe leven met de controle die jij voor ogen hebt (zie plan van Aanpak).
Advertenties

Auteur: HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.