01 -PMT-Treksurfen

Last: Trekgevoel (craving) bij verslavingen.

Doel:

theorie:

Als je last hebt van een verslaving aan middelen (en of dat nou roken is, alcohol, coke of GHB) dan weet je dat het soms hartstikke lastig is om niet te gebruiken. Het gevoel van “trek in” (ook wel genoemd “craving”) kan heel erg sterk voelen op een manier die niet-verslaafde mensen niet kunnen begrijpen.

Om het op te vangen en vooral om te kijken wat er eigenlijk onder dat gevoel sit en te kijken wat je wilt beslissen zijn er een paar stappen te zetten
Life skill voor mensen met een verslaving

 1. Het begint met jezelf even stop zetten. Het kan letterlijk uitmaken om zachtjes “stop!” te zeggen tegen jezelf. Sta dan even stil, of zit even stil zodat je de rust hebt om om je heen kijken met de vraag of er iets is in de buitenwereld waardoor je trek krijgt. Letterlijk met de vraag “Wat is er nu echt aan de hand?” Is er het hier-en-nu om jou heen een ding of een situatie of een drug waar je trek van krijgt? I er een film waarin gebruikt wordt, is er een reclame borden “Kan ik maar beter zo snel mogelijk hier vertrekken of ben ik hier veilig?”
 2. Vervolgens is het handig om te kijken wel gevoel er mogelijk onder het gevoel van craving zit. Is het echt alleen maar zin in gebruik doordat je verslaafd bent, of ziet er een behoefte (of een gevoel (en emoties hebben ook altijd een behoefte in zich) onder dat gevoel?
 3. Dan is het tijd om even over de consequenties na te denken van wèl gebruiken (begin bij de nadelen en dàn pas de voordelen -want als je dat andersom doet kom je vaak niet aan de nadelen toe-)
 4. Daarna is het tijd om te beslissen wat je met dat gevoel gaat doen (want het gaat niet ‘vanzelf’ weg)
  1. Neem afscheid van het gebruik vandaag. Misschien hardop: “dit ga ik dus NIET doen!”
  2. Doe iets anders met het gevoel dat onder de trek zit.
  3. Accepteer het gevoel dat immers bij je hoort (als je eenmaal een verslaving hebt dan heb je er genoeg voor ‘geoefend’) en kijk naar de signaalwaarde die het voor je kan hebben.
   1. in dat kader kan je jezelf wel even afleiden hoor, als je dat nodig hebt. Als je maar niet afleiding in de plaats zet van deze andere stappen
  4. Wat je vaak oefent daar wordt je beter in, en waarschijnlijk heb je het gebruiken van het middel al wel en beetje ‘geoefend’ dus ik raad je sterk aan om dit dagelijks even (max 5 minuten) te oefenen.

Wat je beter niet kunt doen:

 1. Gelijk effect verwachten of effect verwachten door het alleen maar te bedenken zonder het te doen
 2. verwachten dat de trek vermindert terwijl je de kat op het spek bindt (soms kan je maar beter even vertrekken uit de situatie die je trek gaf

Leesvoer:

de ABCDaaah uitleg op Controleer je Verslaving (.nl)
en het ABCDaaah verhaal dat op Praat met Hans (.nl) verder wordt uitgelegd

Auteur: HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: