Smoezen boek -inhoudelijk-

Inleiding

Verslavingen hebben de neiging om ‘goed gepraat’ te worden, vaak niet eens bewust maar wel heel consequent.

Zie het huiswerk: Smoezenboek

Beetje een rotwoord misschien “smoezen”… maar waarom ik het toch gebruik dat heeft de volgende reden:
Bepaalde gedachten worden gevormd door gevoelens die zo groot zijn geworden dat zij de inhoud van je gedachten gaan bepalen. Abstract? OK een voorbeeldje dan. De mensen die af willen vallen zullen herkennen dat je maar beter tijdig een boterham kan eten want anders dan wordt de honger zo groot dat je allerhande vette en zoete herrie naar binnen begint te schuiven met als belangrijkste ‘redenatie’: “ach eentje kan geen kwaad” :-S

…maar waarom nou dat vervelende woord “smoesjes”?

Omdat het zo duidelijk is. Omdat dàt is wat het is. En onthou goed: ie-der-een vertelt zichzelf smoesjes. Het is een menselijke eigenschap dat ons taalcentrum in de neocortex achter ons gevoel gaat aanlopen als die gevoelens te sterk worden (waarom denk je dat we dat zo zeggen dat onze gevoelens “te sterk worden”?).

smoesjes zijn verhaaltjes die ontstaan in ons taalcentrum die legitimeren wat wij gaan doen met ons gevoel, terwijl wij eigenlijk iets anders hadden willen doen

Smoezen zijn gedachten, verhaaltjes die je jezelf vertelt om bepaalde dingen te laten gebeuren.
Vaak wordt de waarheid een beetje geweld aan gedaan

Hieronder dus een rijtje met de ‘beste’ smoezen.

inhoud:

 

Ik drink niet veel

Je zegt: “Ik drink niet veel” ?
Dat weet ik natuurlijk niet. Maar mensen schrikken nogal eens als ze het eens een paar weken ècht bijhouden met een [inventarisatie].

Het is maar bier -of: het zijn maar kleine glaasjes-

Question: In bier zit toch maar 5% alcohol, dus als ik daar wat meer van drink… (of ik drink maar een paar borrels, da’s toch nooit zo slecht als die plassen bier)

Answer: Helaas: Onzin!…
Eén glas bier = één glas gedistilleerd = één
glas wijn

Een normaal bierglas met 250 cc. bier van 5% alcohol bevat 12,5 cc. pure alcohol.

Een normaal wijnglas met 100 cc. wijn van 12% alcohol bevat 12 cc. pure alcohol

Een normaal borrelglas met 35 cc. gedistilleerd van 35% alcohol bevat 12,25 cc. pure alcohol.

Het is toch zo gezond! -lichamelijk-

Question: Een glaasje wijn op een dag is toch gezond

Answer: Jazeker is één glaasje wijn per dag gezond als je ouder bent dan 45 jaar…

En minder dan 2à3 (voor mannen) of 1à2 (voor vrouwen) glaasjes*)note wijn 3 à vier keer per week is inderdaad niet schadelijk. Maar “niet schadelijk” is weer echt wat anders als “gezond”…

En als je nog wat meer nadenkt over de grafiek die laat zien dat een klein beetje alcohol gezonder zou zijn dan niet drinken… Er is onvoldoende uitgezocht waarom die abstinentie mensen eigenlijk abstinent waren (waarschijnlijk spelen ziektes waarom er niet gedronken mag worden ook wel een rol in de vorm van deze grafiek).

Het is toch zo gezond! -geestelijke gezondheid-

Question: Met een glaasje op ben ik veel gezelliger en minder angstig.

Answer: Jazeker is alcohol een “sociaal smeermiddel”.

Inderdaad is alcohol een van de meest gebruikte middelen om sociale angst te overwinnen. Het wordt zelfs vaak gebruikt als [zelfmedicatie bij sociale fobie]. Jammer is alleen dat ik de angsten die ik middels alcoholgebruik overwin niet echt kwijt raak. Sterker nog, alcoholmisbruik is een belangrijke veroorzaker van depressies en angstaanvallen als je wat langer drinkt… Weinig gezellig als je die fase bereikt hebt.

Je kan er zo lekker door seksen

Question: Je hoort toch altijd dat mensen geil worden van alcohol?

Answer: Dat denken mensen wel en proberen dan ook wel middels alcohol om iemand te versieren.
Bij mannen heeft dat te maken met de testosteron spiegel (daarom worden sommige mannen ook extra agressief door alcohol) en bij vrouwen met esradiolspiegel die stijgt na alcoholgebruik. Verder is het ook zo dat het denken minder goed gaat zodat de remmingen minder worden. Daarentegen zijn mannen vaak veel slechtere minnaars omdat zij hun erectiekracht verliezen, is een aanzienlijk deel van de Europeanen die besmet zijn geraakt te dronken geweest om goed met een condoom om te gaan en is 8% van mannelijke alcoholverslaafden impotent (de helft blijft dat ook nadat zij met alcoholgebruik stopten).

Alleen als ik niks te doen heb

Ray gaf mij voor uw overdenking:
De smoes van de zelfbeloning: “Ik drink alleen als ik niets meer hoef te doen.” Inderdaad een veelgehoorde smoes zeker als je naar het gebruikspatroon van veel alcoholisten kijkt. Veel alcoholisten drinken juist als ze iets moeten doen, drinken om überhaupt ergens aan te kunnen beginnen. Misschien dat het inderdaad ooit is begonnen als zelfbeloning als zij iets hadden afgerond, als zij niets meer hoefden te doen. Maar vaak is een verslaving er de oorzaak van dat bepaalde dingen niet meer gebeuren en dat die stapel alleen maar groter dreigt te worden. Nog los van het feit dat je bepaalde dingen alleen nog maar onder invloed kunnen worden gedaan, het is vaak een ‘beloning’ geworden die je krijgt ook als je niets gedaan hebt

Epiloog

Dit is maar een eerste aanzetje van mijn verzameling. Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe smoezen.

Ik verzamel ze graag 🙂

Notes:

*)3 (voor mannen) of 2 (voor vrouwen) glaasjes

Mannen en vrouwen verschillen in de hoeveelheid vocht die hun lichaam procentueel hebben. Een vrouwenlichaam heeft 45-55% vocht terwijl mannen 55-65% vocht hebben. Dit heeft als effect dat de alcohol minder verdund wordt en dat er dus meer effect is op het brein (reactievermogen enzo.). …terug naar de tekst


welke smoesjes ga je (jezelf)vertellen?

Een smoes is een ‘meme’, een gedachte. maar het is wel een gedachte die uitnodigt tot gedrag waar je achteraf spijt van krijgt. Als je de smoesjes gaat herkennen die je jezelf zult gaan vertellen, dan scheelt dat enorm op een dergelijk moment. Dan hoef je jouw gedachten niet meer zo serieus te nemen. Sommige smoezen zijn echt favoriet in bepaalde situaties.

ik denk bijvoorbeeld aan “daar heb ik toch schijt an” (zonder dat je invult waaraan of op wiens bordje dat geserveerd gaat worden, bijvoorbeeld) is dat werkelijk zo?


Auteur: HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.