2 – Gevoeligheid voor gebruik is niet hetzelfde als gebruik

Welk middel

Je wordt niet verslaafd of afhankelijk geboren. Maar heel duidelijk is al wel dat sommige mensen worden geboren met meer kans op verslaving dan anderen. Dat heeft niets met intelligentie te maken, en waarschijnlijk ook nog niet eens zo veel met een neiging tot depressie of juist een behoefte aan kicks. Vrijwel zeker is het ene stel hersenen gevoeliger om een verslaving te op de ene drug en een ander op het gebied van een andere molecuul. De ene heeft bij alcohol die neiging, een ander heeft dat bij cocaine/nicotine een volgende bij opium en heroine…


Biologische Gevoeligheid

Dat is een biologisch gegeven waarmee je geboren bent, een gevoeligheid die natuurlijk wel geprikkeld moet worden om tot ontwikkeling te komen. Stel dat je met een gevoeligheid voor alcohol-verslaving geboren wordt en je drinkt nooit een druppel dan zal je nooit verslaafd worden. Een ander die Misschien dat je nog behoorlijk veel cocaine zou kunnen snuiven waar je dan helemaal geen last van hebt omdat je daar géén gevoeligheid voor hebt meegekregen. Maar zou je het op middelbare leeftijd op een zuipen zetten dan heb je waarschijnlijk op latere leeftijd echte last van een alcoholverslaving ook als je nooit meer snuift.
Sommige mensen zijn met redelijk drinken op hun 25e verslaafd, een ander kan z’n hele leven fors zuipen en die heeft misschien last van de vergiftiging van z’n lichaam en heeft een lever zo hard als een baksteen maar verslaafd is ie niet.

Kans op Verslaving = Genetische Gevoeligheid X Opgeteld Gebruik

Sommige mensen merken de biologische verslaving aan de sterke lichamelijke reacties van hun lichaam en aan het zweet dat je ineens op je wenkbrauwen kan voelen, aan het rommelen in je buik, je blikveld versmalling of de druk in je hoofd die ineens kan ontstaan.

Laten we helder zijn over de biologie: iedere keer dat je gebruikt ontwikkelt een verslaving zich een heel, heel klein stukje verder. Dat gaat niet hard, het gaat niet van het ene moment op het andere, en ik zeg altijd: “je hebt behoorlijk wat doorzettingsvermogen nodig om een biologische verslaving goed te laten uitgroeien…
Maar uiteindelijk is het een optelsom van alle keren dat je hebt gekozen om te gebruiken die de verslaving maakt.


Schade

Dat is dus iets anders dan de schade die door het gebruik van het middel ontstaat. De ene die chopt z’n cocaïne goed en koopt goed spul, die kan een half leven behoorlijk door snuiven zonder veel problemen, een ander snuift wat meer klontjes, eet wat slechter en maakt z’n neus minder goed schoon nadat ie is uit geweest en die heeft dus de gaten in z’n neus tussenschot.
De schade van het middel is in principe los staand van de neiging tot verslaving, al heeft iemand natuurlijk minder goed de neiging


Emotionele afhankelijkheid

Dit proces wordt natuurlijk versterkt door een heel ander proces, het proces van de Emotionele Afhankelijkheid. Er zijn emotionele redenen waarom mensen bepaalde drugs aantrekkelijk vinden. Ook die kunnen natuurlijk weer aangeboren zijn. Waarschijnlijk is een depressieve neiging of de neiging tot AD(H)D ook voor een behoorlijk deel genetisch bepaald.
Maar er kunnen ook door een leven tegenvallers ontstaan, er kunnen trauma’s zijn of er kan sprake zijn van een gemis in de jeugd of juist een teveel. En dat zijn op zich weer dingen waardoor een middel aantrekkelijk kan worden voor iemand.
En misschien wel zo aantrekkelijk dat iemand geen “nee” meer kan zeggen.
Misschien heb je vele boosheid in je en geeft de agressieremming van cannabis veel rust. Misschien heb je veel angst ontwikkeld of meegekregen. Dan zal alcohol een heel erg prettige drug voor je zijn. Misschien is er sprake van emotionele pijn en geven opiaten verzachting? Misschien was er te weinig uitdaging en te veel leegte en lieten jouw uppers een (schijn van) invulling ontstaan?


Niet voelen? Wel kunnen?

Misschien maakt het middel iets mogelijk dat je zonder niet kon, misschien hoef je iets niet te voelen waar je anders last van zou hebben?
En dat wordt natuurlijk ook nog eens versterkt door je huidige vriendenkring. Een mens is -ook al is dat soms lastig onder ogen te zien- uiteindelijk een kuddedier en als de hele kudde uit gebruikers bestaat dan is het vrijwel onmogelijk om je tegen het gebruik te verzetten. Hoe groot is de sociale druk om te gebruiken, hoe groot zijn de sociale vaardigheden om “nee” te zeggen als het wordt aangeboden. En natuurlijk is dat allemaal aan te leren… Maar het punt is dat mensen zich vaak een dergelijke oefening niet gunnen omdat ze het gevoel hebben het al te kunnen omdat ze immers hun doel lijken te kunnen bereiken met slechts een klein beetje zelfmedicatie…
Vandaar dat veel verschillende verslavingshulp scholen een spreuk hebben in de richting van

Alone you can’t… Together we can!


Samenvattend

Je wordt geboren met een biologische gevoeligheid, je kan ook geboren worden met en emotionele aantrekkingskracht voor een bepaald middel, en ook de dingen die gebeurd zijn in je leven (vóór het gebruik of ook dóór het gebruik) kunnen een middel aantrekkelijk maken om het leven aan te kunnen. Verder bepaalt je vriendenkring veel van wat mogelijk is met, en wat mogelijk is zonder het middel dat aanvankelijk een oplossing leek maar gaandeweg steeds belangrijker gaat voelen.
Goed om eens te gaan kijken naar de verhouding tussen de verschillende vormen waarin je het middel nodig hebt of lijkt te hebben.


Auteur: HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: