Nadeel – Voordeel balans opmaken (stap 3-4-5)

Voor- / nadelen balansen

Aan elk gedrag kleven voor- en nadelen, dit geldt zeker ook voor het veranderen van je eigen gedrag. In deze balans kan je de voor- en nadelen van gebruik en van verandering op een rijtje zetten. Daarbij is het belangrijk om ook na te denken over de korte- en de lange termijn.

Stel jezelf daarbij zo eerlijk als jou maar mogelijk is vragen als:

  • Waar kijk ik naar uit als ik trek heb, waar verlang ik dan eigenlijk naar?
  • Wat verwacht ik van m’n middel? (en kloppen die verwachtingen echt helemaal)?
  • Wat mis ik als ik niet gebruik?
  • Welke nadelen of problemen merk ik eigenlijk al terwijl ik gebruik
  • Welke nadelen of problemen ondervindt ik in een later stadium doordat ik (regelmatig) gebruik?

formulier*

 

VOOR EN NADELEN VAN GEBRUIK

Noem per kolom tenminste minstens twee redenen (en zet de datum erbij want in de toekomst zal je dit ongetwijfeld nog willen aanvullen).

Voordelen van onveranderd gebruik Nadelen van onveranderd gebruik
bijvoorbeeld: met een beetje gebruik kan ik m’n spanning perfect reguleren bijvoorbeeld: door m’n gebruik kom ik niet meer toe aan andere waardevolle dingen
1. 1.
2. 2.
3. 3.
4. 4.
5. 5.
6. 6.
7. 7.

 


 

VOOR EN NADELEN VAN CONTROLE

Want dat veranderen in een nieuwe versie van jezelf…
dat is ook niet alléén maar leuk en aardig. Dat vereist werk en een beetje planning (zie ook: Plan van Aanpak*)

Voordelen van veranderen in het creëren van controle Nadelen van veranderen in het creëren van controle
bij voorbeeld: mijn partner / mijn kinderen / mijn collega of werkgever* zal trots op mij zijn bijvoorbeeld: “ik moet dan dus wel dagelijks gaan oefenen om tijdig te kunnen slapen” of “dan moet ik mijn mening uit gaan spreken”
1. 1.
2. 2.
3. 3.
4. 4.
5. 5.
6. 6.
7. 7.

De balans opmaken kan je helpen bij het nemen van een beslissing over de vraag: moet ik mijn gebruik serieus nemen in mijn leven of doe ik dat (nog) niet?


Leefstijl

Het kan verstandig zijn om een stapje dieper te graven dan alleen maar gebruik. Het gebruik hangt soms namelijk behoorlijk samen met een levensstijl die verder gaat dan alleen maar “het middel”.
Je ziet ook uit onderzoek dat mensen die hun leefstijl veranderen op een manier die verder voert dan alleen maar “niet gebruiken” dat er meer kans is om ook de behaalde doelen vast te houden. Voorbeelden als “ik ga beter voor mijzelf zorgen”, “ik geef zowel naar anderen als naar mezelf beter grenzen aan”, “ik ga meer vanuit mijn eigen normen en waarden leven” of juist “ik ga eens wat meer voor mensen doen en betekenen” of “ik ga drie keer per week sporten en gezonder eten”. Het zijn allemaal voorbeelden die mensen helpen om een draai te maken.
Ook in het 12-stappen plan zie je dat zij (in stap 2 & 4 bijvoorbeeld) voorstellen dat je mensen maar het beste aan kan raden om eens een balans op te maken van je leven en er met afstand naar te kijken.

12 Step

3. Wij besloten onze wil en ons leven over te geven in de hoede van een hogere macht, zoals ieder van ons “Hem persoonlijk aanvaardt”.
4. We maakten een diepgaande en onbevreesde morele balans op van ons leven.
5. Wij bekenden tegenover een hogere macht, tegenover onszelf en tegenover een ander mens de juiste aard van onze misstappen..

Maar Integrative Addiction Management is echt een strict seculiere aanpak, open voor alle vormen van geloof en niet-geloof. Daarom zou ik ook echt niet willen voorstellen dat een dergelijke balans vanuit een geloofsvorm zou moeten worden opgemaakt, ook al kan spiritualiteit voor menden een manier zijn om eens met een andere blik naar het totaal van je leven te kijken.

Degelijke niet-oppervlakkige coaching die spiritualiteit als mogelijk levensaspect erkent, of goede gesprekken met vrienden waarin je een stapje dieper graaft en waar je het samen eens goed hebt over de dingen die je werkelijk vervullen en gelukkig maken, dat zijn gesprekken die goed kunnen je helpen om iets verder te kijken en zinnige stappen te zetten.
Dat is een manier om een verandering in te zetten die verder gaat dan alleen maar “stoppen”.

Auteur: HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: