On-going proces – (stap 10 & 11 uit 12-step)

on-going proces

Het is zaak om een bewust proces te maken dat zich ook in de toekomst door beweegt. Want waar de verslavingszorg al blij is als iemand stopt met gebruik en hun Diagnose-Behandel-Combinaties duren vaak maar één jaar terwijl in de praktijk mensen eigenlijk pas gerustgesteld zijn als hun partner, hun vader, hun moeder, hun kind zich een jaar of vijf niet heeft verloren in het gebruik. Terwijl in de praktijk mensen met serieuzere verslavingen zelf vaak zeggen dat eigenlijk het tweede jaar pas de vruchten begint op te opleveren van het eerste.
Natuurlijk zakken afhankelijkheden weg wanneer iemand een interessant leven leidt zonder of met gecontroleerd gebruik. Dat is natuurlijk nog niet zo makkelijk. Wat is dat: een leven dat de moeite waard is?

Het dagelijks managen van de automatismen, de gevoeligheden voor automatisme diezichzelf versterken…

Het is belangrijk dat er gerouwd, gepraat, gefeest, gediscussieerd, gevreeën wordt, dat de tegenvallers een plek kunnen krijgen in het leven omdat het verder interessant en leuk genoeg is, dat er dingen kunnen worden afgesloten en nieuwe dingen kunnen worden opgestart zonder dat daar gebruik voor nodig is. Een leven dat leuk spannend, interessant, warm, uitdagend, rustig, sexy en spiritueel genoeg is om het vol te kunnen blijven houden zonder dat gebruik nodig blijkt te worden.


Dagelijkse aandacht

Omdat automatismen weinig nodig hebben om weer op[ te starten is het handig om dagelijkse aandacht te hebben voor je eigen levenskwaliteit zodat je direct kunt reageren wanneer je merkt dat er dingen zijn die -als ze op zouden lopen- een risico zouden kunnen gaan vormen om de spiraal van de afhankelijkheid/verslaving opnieuw te activeren. Wat zijn mijn eigenlijke behoeften en welk gedrag hoort daarbij?
Vervolgens niet te makkelijk denken “dat komt wel” want daardoor lopen dingen op, daardoor worden dingen onduidelijk en raken op de achtergrond.
Keer-op-keer hoor je mensen met een chronische aandoening zeggen dat ze alerter moeten leven dan het landelijk gemiddelde, eigenlijk gezonder moeten leven dan het landelijk gemiddelde om geen last te gaan krijgen van hun gevoeligheid, voor hun aandoening.


Een gelukkig leven

Om het op lange termijn vol te kunnen houden heb je paradoxaal genoeg een dagelijks leven nodig dat aan twee dingen voldoet:

  • “Zin in” en
  • “Zingeving”

Zingeving en spiritualiteit

De AA is regelmatig vergruisd door de gerichtheid op een God en inderdaad zou ik verslavingszorg seculier willen houden. Maar als je kijkt naar het aantal mensen dat een verslaving heeft leren controleren door spiritualiteit en geloofsgemeenschappen een grotere rol in hun leven te geven, dan mogen we wel concluderen dat spiritualiteit een rol kan hebben in het vasthouden van een leven waarin verslaving is geïntegreerd. Dat tot nu toe de twee uitersten in de geestelijke gezondheidszorg een taboepositie behouden bij veel behandelaars: spiritualiteit en seksualiteit
Aandacht voor spiritualiteit, normen en waarden of iets dat groter is dan jouw eigen niveau, dat helpt om een idee te hebben over de werkelijkheid dat groter is dan jijzelf.
Waar jijzelf soms kunt worden meegenomen door jouw eigen gevoel, daar kan het verstandig zijn om doelen te hebben die groter zijn dan jij. Zodat je ook op momenten dat je jezelf niet de moeite waard vind toch de moeite blijft doen.


Zin in (dagelijkse genietingen)

Maar een leven dat alleen maar in de toekomst beloont wordt, een leven dat onderweg niet leuk is, dat is op de lange termijn niet uit te houden. Onderweg moet genoeg rust zijn, genoeg fun voorkomen, genoeg te doen zijn om het vol te kunnen houden. In een on-going proces moeten onderweg dagelijks genoeg opladers zijn om het vol te kunnen op de lange termijn.
Dus wat zijn dagelijkse genietingen die van jou dagelijks aandacht zullen krijgen (en wanneer je er langer dan een week niet aan toe bent gekomen dan is er eigenlijk een noodsituatie ontstaan -ook al neem je dat misschien zelf op dat moment nog niet waar-)? Wat zijn de kleine dagelijkse krentjes in jouw pap? Dagelijkse genietingen zijn belangrijk om aandacht aan te geven want als het lang genoeg achterwege is gebleven wordt het stimuleren van jouw nucleus accumbens middels gebruik alleen maar aantrekkelijker.


Huiswerk12 Step

10. Gingen door met het opmaken van een persoonlijke inventaris en als we fout waren erkenden we dit direct.
11. Trachtten door gebed en meditatie ons bewuste contact met God, zoals wij Hem begrepen, te verbeteren en baden Hem enkel ons Zijn wil voor ons te doen kennen en om de kracht die te volbrengen.

Auteur: HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: