Hoe vaak nog?

Herhaling

Het vervelende van verslaving is dat het een herhalend verhaal wordt. Natuurlijk een verhaal dat steeds nèt een stukje lager uitkomt dan de vorige keer, maar toch, vooral de herhaling is vaak hetgeen wat zo ondermijnend wordt ervaren. En natuurlijk sneuvelen er ook andere dingen, uiteindelijk krijg je alles kapot natuurlijk.

De druppel holt de steen uit. Niet door kracht maar door vaak te vallen…

Dat klinkt wat negatief en hopeloos maar dat bedoel ik niet zo. Maar ik denk wel dat dingen die wel “verslaving” worden genoemd en dingen die spelen bij “afhankelijkheid” met een zekere realiteit moeten worden bekeken. Zonder nodeloos negatieve verhalen want er zijn ook miljoenen mensen die hun gebruik volledig onder de knie krijgen zonder klinische behandeling. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om het zowel niet te negatief en ook niet te positief te kleuren.


Hongers

Want natuurlijk raakt bij een verslaving jouw hersenstam telkens een beetje in paniek wanneer het gebruik lijkt te gaan stoppen. Misschien is er zelfs een paniek-achtige manier van opzien tegen het moment dat je niet meer zal kunnen gebruiken… of beter gezegd: niet zal willen gebruiken want uiteindelijk draait het natuurlijk helmaal om wat jij wilt doen met jouw eigen leven. Want als je werkelijk niet wilt, nou dan is er waarschijnlijk maar erg weinig dat jou tegen zal kunnen houden.


Emoties

En natuurlijk zal er bij afhankelijkheid juist een meer gevoelsmatige, een meer emotionele onrust ontstaan bij het idee dat er niet of niet genoeg gebruikt zal kunnen worden in bepaalde situaties. Dat is logisch en dat valt ook niet anders te verwachten. Daarom zie je ook dat er maar erg weinig mensen zonder enige uitglijders controle hervinden.


Script

Het is een verhaal in jouw leven dat zich herhaalt en het is ingewikkelder dan dat je denkt… anders zou het zich toch ook niet herhalen?
Het is een verhaal dat oppervlakkig simpel lijkt. Er is blijkbaar iets dat je doet of dat je gebruikt dat positief voelt of belangrijk voelt en dat zulke vervelende uitwerkingen heeft op je leven dat het voor buitenstaanders onbegrijpelijk lijkt dat je dat verhaal herhaalt. Maar ja, als het makkelijk was dan had je het al wel opgelost.

En het is inderdaad juist de herhaling die het zo lullig maakt. Vandaar mijn vraag, eigenlijk simpel:
Wat is eigenlijk het onderliggend script van het verhaal en hoe lang wil je dit verhaal nog herhalen?

formulier*


Auteur: HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: