Wat zijn jouw redenen om Addiction Coach te willen worden?

Er zijn basically een paar redenen waarom mensen addiction coach willen worden. Ieder met hun eigen motivatie-achtergrond en voordelen en ieder met hun eigen aandachtspunten:

  • zelf controle
  • verslaving in het gezin (heden)
  • ghosts from the past (al-dan-niet overleden)
  • goede bedoelingen
  • (aanvullingen?)

in Aikido kennen we het Japanse begrip Masakatsu Agatsu (true victory is self victory)


zelf controle

Zeer regelmatig vinden mensen met een actieve verslaving (al-dan-niet in hun verleden) die het belangrijk vinden om mensen met een verslaving te helpen. Niet zelden ook om zichzelf “scherp” te houden, aandacht te blijven houden voor het eigen risico op gebruik. Daar is niks mis mee. Het kan een voorbeeld functie hebben voor hun klanten, het kan hoop geven om te zien dat een verslaving geïntegreerd kan worden. Daarin ligt ook een risico omdat het wel de deur open zet voor een machtsverschil waar soms risicovolle overdrachtsgevoelens uit voort kunnen komen en waardoor machtsposities kunnen ontstaan die met alertheid bezien moeten worden.
Lastig is het wel als je nog actief in je verslaving zit, dan raad ik sterk af om anderen te willen helpen.  Maar dan kan je nog steeds deze technieken gebruiken om jezelf te leren helpen.

verslaving in het gezin (heden)

Veel mensen zijn geneigd om addiction coach te worden eigenlijk om hun gezinslid ‘beter te maken’. Daar is niks mis mee ondanks dat “beter maken” natuurlijk een gevaarlijk begrip is bij een chronische aandoening. En niet zelden zie je ook dat een coach-coachee/therapeut-client relatie en een gezinsrelatie niet compatibel zijn.

ghosts from the past (al-dan-niet overleden)

Ook ervaringen van mensen met verslaving in het verleden zijn regelmatig redenen voor een behoefte om addiction coach te worden. Soms heeft het elementen als: “als ik toen had geweten wat ik nu leer. Soms is het ook een poging om in het reine te komen met verslaving van ouders of kinderen. En daar is niks mis mee als er begrip blijft bestaan voor overdrachtsverschijnselen die hierbij het werk kunnen compliceren.

goede bedoelingen

Er zijn mensen geraakt door het leed dat kan ontstaan door een verslaving, en zij willen graag helpen bij leed. En daar is niks mis mee als het inderdaad niet vanuit een behoefte voortkomt om de hele wereld te redden want dat is niet zelden een onderliggend patroon onder verslaving en co-afhankelijkeheid.

Auteur: HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: